Curacao moet Flora en Fauna beter Beschermen tegen Natuur Misdadigers

Lokale natuur organisaties, zoals Stichting Crickey Amigu di Natura (CAdN), vinden sinds 2007 dat de overheid op Curacao betere resultaten moet leveren als het gaat om het optreden tegen eco-terroristen die omwille van onbegrensde zelfverijking publieke eigendommen vernielen.

Het handhaven van wettelijke bepalingen opgenomen in het Eilandelijk Ontwikkelings Plan (EOP) van 1997 laat veel te veel aan willekeur te wensen over.

Op de BES Eilanden geeft het Wereld Natuur Fonds (WNF/WWF) specifieke aanwijzingen aan de NL’se bestuurders.

Het eerste bezoek van minister Carola Schouten (LNV) aan Bonaire werd door het World Wildlife Fund (WWF) aangegepen om haar te herinneren aan de bedreigingen voor het koraal.

Het WWF vraagt de minister om in actie te komen voordat het te laat is. De koraalriffen worden niet alleen ernstig bedreigd, maar zijn ook van economisch belang voor de Caribische Eilanden.

Ook op Curacao wordt de druk op de koralen en andere beschermde gebieden steeds groter door toenemend toerisme. Over de afgelopen 50 jaar is meer dan 75% van de riffen verdwenen.

Vooral cruise schepen en duiktoerisme verhogen de druk op bijbehorende handhaving, maar ook de onbelaste rioolvervuiling van de hotels verstoren de balans in de natuur en zorgen in toenemende mate voor problemen.

Ook worden de natuur en de koralen door klimaat verandering aangetast. Vooral op Jan Thiel laat handhaving veel te wensen over, mede omdat het APC haar inkomsten boven de wettelijke handhaving stelt.

Het WWF zegt dat er verschillende concrete oplossingen te realiseen zijn die zullen helpen om on andere de koralen te onderhouden.

Volgens CAdN zijn rioolwaterzuivering, het tegen gaan van plastic afval, bodemerosie en bescherming van kwetsbare gebieden, zoals de zoutpannen en de flora an fauna op Jan Thiel.

Massa toerisme staat gelijk eco-terrorisme, waaraan de toeristen fabrieken aan de zuidkust van Curacao een kwalijke bijdrage leveren.

WWF / Crickey Amigu di Natura

One Comment on “Curacao moet Flora en Fauna beter Beschermen tegen Natuur Misdadigers

  1. Er wordt heel veel vervuild door de Horeca sector, maar ook de scheepvaart en luchtvaart (toeristen) leveren een grote “Carbon Footprint” en daar wordt helemaal niets over gezegd of aan gedaan?

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.